Erling Borgen

Frilansjournalist Erling Borgen er tildelt Zola-prisen for 2009. Han får prisen for sitt nær 40 år lange djerve virke som undersøkende journalist.

I 20 av disse årene var han ansatt i NRK som utenrikskorrespondent – først i Latin-Amerika (1988-1992) og senere i Asia (1996-1999).
Da startet han sitt eget produksjonsselskap, Borgen Production A/S.
Selskapet  har produsert 28 dokumentarfilmer, mange av dem svært omstridte.

Blant dem er Et lite stykke Norge, som handler om bruk av norske våpen i krig. Den ble vist i TV 2 etter at NRK hadde sagt nei til å sende filmen. Like omstridt ble en film om Aker Kværner og selskapets arbeid på Guantanamo-basen på Cuba. I 2007 kom De fattiges plass, som skildret forholdene for fattige steinarbeidere i India, og samme år I skyggen av Statoil om oljevirksomheten i Azerbaidsjan. I 2008 samarbeidet Borgen med den danske dokumentaristen Tom Heinemann om Et tårn av løfter, som befatter seg med arbeidsforholdene hos Telenors underleverandører i Bangladesh.

I 1982 fikk Borgen Narvesen-prisen for sine reportasjer om Hilmar Rekstens skatteunndragelser. I 1992 fikk han Medmenneskeprisen, som utdeles av Norsk Folkehjelp. I 2005 fikk han utmerkelsen Årets frilanser.