Dette sier Thee Yezen Al-Obaide, som mandag 13.01 tildeles Zola-prisen for 2020, for å
ha utvist stort sivilt mot i kamp for grunnleggende rettigheter.

(Foto: Ørn E. Borgen, Aftenposten.)

Thee Yezen Al- Obaide har bakgrunn som flyktning fra Irak og kom til Norge for 18 år siden. Han er barnehagemedarbeider, dokumentfilmskaper og aktivist. Han tildeles Zola-prisen for sin modige kamp og sitt langsiktige arbeid for å fremme et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre ikke kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge. Han er grunnlegger av organisasjonen Salam, som nettopp aktivt fremmer et inkluderende og trygt miljø for LHBTQI-personer med muslimsk bakgrunn. I dag er han assisterende generalsekretær i organisasjonen.

Thee Yezen Al-Obaide har selv stått fram som homofil muslim, og har mottatt drapstrusler etter å ha gått i Pride-paraden i Oslo. Styret i Zola-prisen legger vekt på at Thee Yezen Al-Obaides arbeid krever stort sivilt mot, da dette arbeidet, i tillegg til å vekke sterk støtte, også vekker til dels sterke motreaksjoner fra flere kanter i samfunnet samtidig.

Thee Yezen Al-Obaide har sagt at de to stolene som skeive med muslimsk bakgrunn faller mellom, er den muslimske stolen, hvor du blir redusert til bare skeiv- så har du stolen som storsamfunnet representerer, hvor du er ute på gata, hvor du blir redusert til bare muslim. Han sier: “Vi blir stadig redusert til bare den ene delen av vår identitet. Kampen består i å være seg selv og insistere på at vi eksisterer. Det er vi selv som definerer våre identiteter, enten det dreier seg om tro eller seksuell legning eller annet.”

Thee Yezen Al-Obaide og de andre som driver organisasjonen Salam har maktet å åpne et nytt spirende rom i det norske samfunnet. Det er et rom for økt trygghet og verdighet for skeive med muslimsk bakgrunn, et antirasistisk og feministisk rom, et rom for å bygge dialog med moskeene, og et rom for nyanser.

 

Karl Eldar Evang, Styreleder i Zola-prisen
Oslo 13.01.2020

Skeive med muslimsk bakgrunn faller mellom flere stoler. Vi blir stadig redusert til bare den ene delen av vår identitet.

One thought on “Skeive med muslimsk bakgrunn faller mellom flere stoler. Vi blir stadig redusert til bare den ene delen av vår identitet.

  • 13. januar 2020 kl 09:22
    Permalenke

    Gratulerer med Zola prisen

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.