Utdelingen av Zola-prisen 2010 i Nobelinstituttets festsal i Oslo 13.01.2010.

Det er en stor ære å være her for å motta prisen for sivilt mot, Zola prisen. Jeg er veldig stolt.

Frihet betyr uendelig mye for meg. Jeg er kvinne, muslim, somalier – og integrert. De som kjenner bare litt til denne kombinasjonen, vet at det betyr at jeg har hatt, og fremdeles har, tøffe dager. I det miljøet jeg kommer fra, er det krevende å være kvinne og samtidig ha egne, personlige meninger.

Jeg har bestemt meg for å kjempe for min og andre kvinners frihet. Kvinner og barn som lider i et mannsdominert samfunn og i en umenneskelig ukultur er hovedtemaer i bøkene mine.

Jeg har bodd i Norge i 13 år og jeg bruker ytringsfriheten vi har kjempet fram i dette landet for å støtte kvinner og barns rettigheter.

Mitt mål er å hjelpe de svakeste i samfunnet, og si ifra om urettferdigheter som andre har lukket øynene for.  Jeg må betale en pris for å si ifra. Prisen er at jeg er utstøtt av deler av det somaliske miljøet, jeg opplever å bli truet og spyttet på. Jeg har skrevet bøker for å vise at det går an å være kvinne, fra Somalia og selvstendig.  Jeg vil vise at det er håp for alle.

Jeg er veldig opptatt av kvinner og barns rettigheter.
Kvinner og barn som føler seg glemt.
Kvinner som sitter inne i små leiligheter, som ikke vet annet enn å leve med en voldelig mann.
Kvinner som ikke tør å ta oppgjør med en ukultur.
Kvinner som må tåle slag og spark dag etter dag.
Kvinner som ikke kan det norske språket, og som føler seg glemt av samfunnet.

Det er vondt og se barn som blir brukt som husslaver.
Barn som ikke får nok mat hjemme.
Barn som kun er ute i skoletiden.
Barn som må bruke all fritid på kjøkkenet for at foreldrene skal bli fornøyde.
Barn som blir mishandlet men ikke tør og si fra fordi de er redd for å bli straffet.

Likestilingen har ikke kommet like langt i alle miljøer. Derfor må vi hjelpe disse kvinnene og barna slik at de klarer å bryte ut av de umenneskelige forholdene de lever under.

Det er vanskelig å forklare hvor stolt og takknemmelig jeg er i dag over å motta denne prisen. Jeg vil avslutte med å si tusen takk til alle som kom og feiret sammen med meg. Takk til Aschehoug forlag som gjorde drømmen min om å gi ut bøker til virkelighet. Takk til familie og venner som alltid stiller opp for meg.

Tusen takk for Zola-prisen, og takk for oppmerksomheten.